Make the magic happen – 3 tips

‘Ik heb nu geen inspiratie,’ hoorde ik mezelf vaak denken. Natuurlijk wou ik verder werken aan een tekst als journalist, een schitterende teamdag samenstellen voor een groep als organisatieadviseur of een superleuke middag hebben met mijn kinderen. Maar dan had ik dus geen inspiratie. En ging ik wat anders doen. Hangen. Heel druk opruimen. De was. E-mails wegwerken. Iemand bellen. Om daarna te ontdekken dat ik nog steeds geen ‘inspiratie’ had.

Zo kon het best een tijdje doorgaan. En dan kwam er tijdsdruk. Dan moest die tekst écht af, of het programma voor die teamdag doorgestuurd. Een juiste dosis stress werkt stimulerend. Bij te weinig stress kom ik niet in beweging. Te veel stress verlamt. Maar net genoeg stress zorgt ervoor dat ik in actie kom. En eenmaal in actie komen de ideeën en lukt het allemaal wél.

Eén van de grootste misverstanden rond inspiratie is dat het uit de lucht komt vallen. Dat het er plots is, kant en klaar. Alleen nooit op het moment dat jij het toevallig nodig hebt.

Dat dacht ik lang, en dat was best comfortabel. Als iets dan niet lukte, was het omdat de inspiratie het had laten afweten. Als het een hele tijd moeizaam ging, was dat omdat de inspiratie al een tijdje weg bleef. En als de inspiratie dus niet kwam opdagen, kon ik lekker 1001 andere dingen gaan doen.

Gaandeweg leerde ik dat inspiratie 80% hard werken is en 20% uit de lucht komt vallen. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat je er dus zélf vat op hebt en niet afhankelijk bent van één of andere bovennatuurlijke macht.

Hard werken klinkt niet erg aanlokkelijk. En misschien is het dat ook niet precies. Misschien is het eerder zo dat je de omstandigheden creëert waarin de ideeën gaan stromen. Dat je aan iets begint met wilskracht of discipline, en dat je vervolgens merkt dat het vanzelf begint te gaan. Ik merkte uiteindelijk dat werken aan inspiratie ervoor zorgde dat er iets begon te stromen. Ideeën, nieuwe stappen om te zetten, woorden om te schrijven, acties om te ondernemen. Intunen op de stroom, had iemand me ooit gezegd. Dat klonk toen vaag, maar nu vind ik het erg herkenbaar.

Aan de slag dus. Met deze drie tips hoef je niet meer te wachten tot de inspiratie uit de lucht komt vallen, maar kan je ze als het ware ‘uitnodigen’:

  1. Elke dag een kwartiertje. Wil je tekenen? Schilderen? Schrijven? De Notre Dame bouwen in lucifers? Wacht niet tot je inspiratie hebt, maar bouw een kwartiertje in per dag waarmee je er even mee bezig bent. In een kwartier kan je een bladzijde schrijven. Een kleine tekening maken, een stukje van een schilderij, misschien de deur van de Notre Dame. Als het lukt om dit kwartiertje ’s ochtends in te plannen, is dat niet alleen luxe, maar ook heel zinvol: ’s ochtends ben je nog fris, ’s avonds kost alles meer moeite.
    Opdracht: plan in je agenda de komende tien dagen elke dag een kwartiertje in. Leg de spullen die je nodig hebt al klaar, zodat je snel kan starten.
  2. Denk klein. We raken verlamd door groot denken. Zo veel mensen vertellen me dat ze een boek willen schrijven. Of een nieuw bedrijf opzetten. Of hun baan opzeggen. Een wereldreis maken. Een trui breien. Denk en begin klein. Schrijf een bladzijde. Zet een idee voor je bedrijf op papier en ga daar eens met twee mensen over praten. Denk eens na wat je leuker kan maken aan je baan in plaats van elke dag knarsetandend te zitten denken dat je weg wil. Boek een weekendje weg in plaats van te wachten tot je genoeg tijd en geld hebt voor een wereldreis. Brei een pannenlapje voor je je aan die trui waagt.
    Opdracht: schrijf op wat je grote verlangen is. En noteer dan wat de kleinst mogelijke eerste stap is die je vandaag nog kan ondernemen.
  3. Begin gewoon. Stop met wachten op het juiste moment en een dosis inspiratie. Begin gewoon. Ik moest laatst mijn content kalender maken. Daar hikte ik weken tegenop omdat ik het zo een groot en omvattend iets vond, dat ik uiteraard meteen ook helemaal juist wou doen. Uiteindelijk heb ik op woensdagmiddag 1,5 uur ingepland en ben ik gewoon begonnen. Na 1,5 uur was ik helemaal op dreef. Wat ik had, was niet perfect, maar wel een goed begin. De rest van de dag tuimelden er allerlei ideeën door mijn hoofd waarmee ik mijn werk kon uitbreiden of verbeteren.
    Opdracht: wacht je al een tijd op ‘inspiratie’ om een bepaalde klus te doen? Plan eens 1,5 uur de tijd in waarin je met niets anders mag bezig zijn dan dat. Het begin zal mogelijk wat stroef verlopen. Op 1,5 uur kom je ook niet heel ver. Maar je kan wel een begin maken!

Succes ermee! Ik hoor graag in de comments hoe het voor jou uitpakt!

Binnenkort lanceer ik een online cursus om je creativiteit en inspiratie te (her)vinden. Geef hier je e-mailadres door om op de wachtlijst te komen!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie