Creativiteit & kinderen: 5 tips voor een museumbezoek

Kinderen zijn van nature creatief. En dat is heerlijk. Als ouders hebben we zo vaak het idee dat wij hen allerlei dingen moeten aanbieden, maar misschien is het wel omgekeerd en nemen zij ons mee op het pad van de verwondering.

Samen met je kind naar een museum gaan, is een heerlijk uitje. Je bent er echt even tussenuit met elkaar. Je kan in gesprek gaan over wat je hebt gezien en beleefd, en het is natuurlijk ontzettend pedagogisch verantwoord. Ik deel binnenkort graag onze favoriete musea, maar vandaag geef ik jullie vijf tips om van een museumbezoek met kinderen een succes te maken.

 1. Varieer in keuze.
  Bij musea hebben we een standaard beeld: een groot gebouw, witte muren, schilderijen. Helemaal prima natuurlijk om zo een museum te kiezen, maar openluchtmusea zoals Bokrijk in België, en het Zuiderzeemuseum (Enkhuizen) en het Openluchtmuseum (Arnhem) zijn natuurlijk ook gewoon musea. Zonder witte muren, maar met treintjes, bootjes, huisjes, … Ook zijn er musea waar je heel actief kan zijn, zoals Nemo en Amsterdam of Technopolis in Mechelen. En voor de kleintjes is het Nijntje Museum in Utrecht een soort binnenspeeltuin. Als je af en toe een museumbezoekje plant, zorg dan voor variatie, zodat je kind verschillende beelden en ervaringen kan opdoen! Je kan op voorhand ook even kijken op de website van het museum om te checken of er speciale activiteiten voor kinderen zijn. Vaak is er bijvoorbeeld een speurtocht, waardoor zelfs een museum met witte muren en schilderijen een spannende plek wordt!
 2. Denk aan de ooghoogte.
  Laatst had mijn zoontje van zes zelf foto’s gemaakt met zijn tablet. Superleuk! Ik mocht ze zien en ik kon mijn lach niet inhouden. Wat bleek? Zijn foto’s bevatten allemaal billen. Plots begreep ik dat dat zijn ooghoogte is. Als hij bij een uitstapje ergens in een groepje mensen staat, dan kijkt hij tegen allemaal billen aan. Hilarisch, maar ook logisch.
  Musea hangen hun werk zelden op billenhoogte. Hou daar rekening mee. Het is best moeilijk geboeid te blijven als je heel de tijd omhoog moet kijken of tussen de billen van anderen moet gluren. Neem een trapje mee, of til je kind regelmatig op.
 3. Bereid het samen voor.
  Voorpret! Misschien kan je op voorhand drie dingen bedenken die je je kind graag wil meegeven en daar met elkaar over praten. Voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam kan dat bijvoorbeeld zijn dat je het op voorhand over walvissen hebt en misschien met een boekje uit de bib of via google foto’s kennis maakt met deze reuzen van de zee. Verder kan je ervoor kiezen om uit te leggen dat scheepvaart te maken had met de handel (en hoe dat ook alweer zat) én dat de zeelui vaak een hele tijd samen op een schip woonden. Door je kind al wat vertrouwd te maken met wat info over de thematiek, zal zijn/haar aandacht ter plekke sneller getrokken worden.
 4. Hou het kort en verwen je uk een beetje.
  Ik vind altijd dat ik ALLES moet zien. Ooit stond ik trappelend met mijn kinderen van toen 2 en 5 in een dierentuin met vrienden, op een snikhete dag, uit te stippelen hoe we zo snel mogelijk alles gezien konden hebben. De vrienden in kwestie haalden hun schouders op en zeiden: uurtje rondslenteren, ijsje eten. En dat was exact wat haalbaar was.
  Ja, je betaalt een toegangsprijs dus ja, het lijkt slim om er helemaal het maximum uit te halen. Maar weet je wat? Kinderen werken daar zelden aan mee. Dus: uurtje op ontdekking, ijsje eten. Of een warme chocomelk. Of een gebakje. Of een fristi. De meeste musea hebben een museum-café waar je even kan rusten samen. Of je kan alvast een leuke koffiebar opzoeken in de buurt van het museum. Spelletje of stripboek in de tas, en ook jij drinkt rustig je welverdiende cappuccino.
 5. Zorg voor een vervolg.
  Na het museumbezoek kan je er samen even op terugblikken. Met oudere kinderen in een gesprek: wat vond je mooi, wat heb je onthouden? Je kan natuurlijk ook je kind een tekening laten maken van iets wat hij/zij heeft gezien of onthouden. Of je kan je zelfs wagen aan een tekening in de stijl van het museum (wat dacht je van Rupsje Nooitgenoeg na een bezoek aan het kinderboekenmuseum?). Ook leuk: samen een schriftje bijhouden waar je herinneringen en toegangstickets in plakt. Of samen even de foto’s bekijken.

Een leuk museumbezoek gehad? Deel het in de comments of laat ons meegenieten op instagram (#theartistswayonline).

Wil je graag meer?
Op 12 december geef ik een introductieworkshop The Artist’s Way in Hart in Haarlem, en daar gaat ook een reeks van 12 sessies door die start op 9 januari.
In tussentijd werk ik noest aan online cursussen. Ook ééntje voor ouders en kinderen! Geef je e-mailadres op als je op de hoogte gehouden wil worden!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie