Make the magic happen – 5 dingen die je zeker moet doen als je je creativiteit wil blokkeren

Hehe, creativiteit. Wie zit daar nu op te wachten? Die penetrante stroom van ideeën? Die sprankels in je hoofd en hart? Lekker in een flow zitten? Het leven leven zoals jij het zelf wil en niet zoals anderen het van je verwachten?
LAAT MAAR.

Voor diegene voor wie dat creatieve gedoe allemaal niet zo nodig moet, vijf tips om de boel te blokkeren.

 1. Beperk creativiteit tot knutselen.
  Ik heb mijn hele jeugd gedacht dat ik niet creatief was. Dat kwam omdat ik niet graag knutselde en al zeker niet graag ‘handwerk’ deed. Voor handwerk had ik zelfs een ingenieus systeem, oogluikend toegelaten door de juf, waarbij ik mijn zogeheten ‘broddelwerkjes’ in het weekend meenam in mijn breitas en naar mijn grootmoeder bracht, die ze aftrok en opnieuw breidde. Netjes, met gelijke steken. Waarop ik in de klas mijn draad weer te strak trok en een het hele zaakje weer verloren was.
  Wanneer hebben we geleerd dat creativiteit alleen knutselen is?
  Als puber sleepte ik een groene map met me mee. Daarin zaten papiertjes allerhande, van rekeningen tot inpakpapier, met gedachten er op gekrabbeld. Schrijven is ook creativiteit. Koken. Een leuke stay-cation verzinnen. Een originele werkvorm maken om met een team te doen op een heidag. Mooie foto’s nemen voor op instagram. STIEKEM denk ik dat iedereen creatief is. Maar als je jezelf wil blokkeren, reduceer creativiteit dan vooral tot knutselen. NAH.
 2. Timmer je hele agenda dicht.
  Creativiteit vraagt tijd. Het is geen rechttoe rechtaan-proces. Het is niet lineair. Het is klooien, prutsen, proberen en daar heel erg van genieten. En dan plots zien dat je iets gemaakt hebt. Een leuke kaart. Een goed ontwerp. Een schattige jurk. Een mooie collage. Een wijs gedicht. …
  Als je je creativiteit geen kans wil geven, moet je je agenda dus zorgvuldig dicht timmeren. Zorg dat je geen tijd hebt om te dromen en te droedelen. Om te schrijven en te schrappen. Om te prutsen en te priegelen.
 3. Bouw je mentale ruimte af.
  Creativiteit vraagt dat er ruimte is in je hoofd. Er gebeurt immers iets magisch als je creatief bent: je maakt nieuwe verbindingen in je hersenen. Er wordt wel eens gezegd dat creatievelingen chaotisch zijn, maar soms is het beheersen van die chaos net heel heilzaam om vrije ruimte te hebben om de creativiteit te beleven. Daarom zullen hier af en toe blogjes verschijnen met tips om je leven (anders) te organiseren.
  Als je je creativiteit in de kiem wil smoren, kan je nu best beginnen je zo veel mogelijk zorgen te maken. Hoe minder mentale ruimte, hoe beter. Toch? Sterkte!
 4. Over-waardeer originaliteit.
  We hebben de neiging iets alleen de moeite waard te vinden als het origineel is. Of heel goed. Moesten er dan nog wel schilderijen gemaakt worden na Rembrandt? Muziek na Mozart? Boeken na pakweg Stoner van Williams?
  Creativiteit begint vaak bij wat er al is, en dat omvormen of samenvoegen tot iets nieuws. Maar als je niet creatief wil zijn, moet je vooral beseffen dat je Shakespeare of Bach niet bent en de moed alvast opgeven.
 5. Kijk vooral met de blik van een ander.
  Als ik schrijf en ik denk de hele tijd aan mijn hoofdredacteur, dan lukt het niet. Het is dan alsof ze over mijn schouder mee kijkt en vragen stelt bij alles. Waarom begin je daar? Is dat wel een goed voorbeeld? Waarom gebruik je dat woord? Moet je geen extra expert interviewen? …
  Creëren met de (ingebeelde kritische) blik van de ander op je gericht, is hopeloos. Activeer dus die innerlijke criticus van je die alle kritiek in zich draagt die de meest nare mensen uit je omgeving kunnen geven. Nodig hem uit om lekker over je schouder mee te kijken en er komt gegarandeerd niets meer uit je handen.

Mijn missie is mensen helpen hun leven te transformeren door creativiteit, zodat ze het leven leven zoals het voor hen bedoeld is! Zelf heb ik na jaren therapie en zelfhulpboeken lezen ontdekt dat het programma ‘The Artist’s Way’ wonderen deed. Door vanuit mijn creativiteit te gaan leven, kwamen er allerlei dingen in beweging en veranderde mijn leven totaal. En ikzelf ook.

Benieuwd?
Binnenkort komt er een cursus online. Als je je e-mailadres opgeeft, hou ik je op de hoogte van de lancering.
In Haarlem geef ik op 12 december een introductieworkshop in Hart (19 tot 22u). En op 9 januari start ik daar een reeks van 12 lessen, waarbij we in groep het hele programma doorlopen. Uiteraard kan je ook individueel coachen. Neem even contact op: Hade@theartistswayonline.com

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

1 reactie op “Make the magic happen – 5 dingen die je zeker moet doen als je je creativiteit wil blokkeren”

Geef een reactie