(Her)vind je inspiratie: uitzoomen!

Nog enkele dagen en de ZSAZSALMANAK ligt weer in de winkel (netjes tussen een exemplaar van het Nieuwsblad gevouwen natuurlijk). Ik wens jullie voor 2020 toe te kunnen leven vanuit jullie inspiratie, dus leverde ik wat input bij Mme Zsazsa om jullie daar maandelijks aan te herinneren.
Maar ook hier deel ik die input, dus niet getreurd als de Zsazsalmanak niet boven jouw gootsteen hangt te blinken.

(Dat gezegd zijnde: binnenkort geef ik er drie weg, dus keep posted.)

De oefening die ik vandaag met jullie wil delen is… Uitzoomen.

Om op het spoor te spoor te komen wat echt telt, is het belangrijk soms uit te zoomen. Dingen die vandaag heel belangrijk lijken (zoals je schoonmoeder niet doen schrikken door plots de muren paars te verven), zijn in het licht van je hele leven misschien wel vrij banaal. In de volgende oefening kom je op het spoor wat echt telt. Ga er lekker voor zitten, kopje koffie en een chocolaatje erbij. Neem een papier en schrijf op wie jij bent als je tachtig bent. Waar ben je, met wie breng je je tijd door, wat doe je? Schets een gedetailleerd beeld! Kruip vervolgens in je 80-jarige huid en schrijf een brief aan jezelf van vandaag. Wat raad je jezelf aan, welke dromen moet je waarmaken, wat telt, wat telt niet? Doe de brief vervolgens in een envelop, die je frankeert en adresseert aan jezelf en geef hem aan een betrouwbaar iemand met de vraag de brief op een onverwacht moment terug aan jou te sturen.

Ik deel mijn brief van mijn 80-jarige zelf, die overigens een hippe oma is met tal van kleinkinderen en een dagelijkse yogales. Ik schreef de brief een tijd terug, toen ik thuis was na de geboorte van mijn tweeling. Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jullie brieven! Altijd welkom om een paragraafje te delen in de comments of een foto van je brief op instagram!


Hee jij daar, bijna 35-jarige zelf.

Je staat middenin het leven, met die kleine baby’s. Wat een drukte! Wat een dynamiek. Ik begrijp dat je soms doodmoe bent.

Een paar dingen die ik je wil aanreiken:
Doe maar rustig aan. Je wil veel en je moet veel van jezelf. Er komt nog tijd om hard te lopen, boeken te schrijven, yoga te doen, het huis op te ruimen, … Kies er maar vaak genoeg voor om gewoon eens met die kleintjes te tutten, of met de grote mannen een ijsje te gaan eten, of in het gras te gaan liggen met alle vier of met de Man te praten. Dat kan nu, dat kan binnen vijf jaar niet meer op deze manier. En dan kan je de zolder opruimen, hoewel het geen kwaad kan als je dat nu al doet, maar dan niet ten koste van de mooie dingen. Het rare is dat de afwas doen niet echt een goede besteding van tijd is, maar dat het wel beter is als die gedaan is. Als het maar geen doel op zich wordt.
Hou ruimte voor jezelf zonder schuldgevoel. Je voelt je nu soms schuldig als je je morning pages gaat schrijven zonder eerst de keuken op te ruimen, of als je een oppas neemt en die tijd gebruikt om wat te kliederen op papier, of als je man en kinderen achter laat om naar de film te gaan of wat anders te gaan doen, maar je moet ook ademen en jezelf voeden en daar is niets mis mee.
Je hebt er nu even een rothekel aan dat je geen inkomsten hebt, en daar teert je eigenwaarde van weg. Probeer zelfstandig zijn (eigen auto, mogelijkheid om een eigen huis te huren of kopen, geld verdienen) even los te laten. Je bent de moeder in dat clubje. Je bent niet meer zelfstandig, haha. Geld verdienen is geen doel op zich, maar het is een bijkomstigheid, een effect van de dingen doen die je wil realiseren in de wereld. Net als een gezond gewicht. Dat hoeft geen doel op zich te zijn. Leef actief en draag zorg voor jezelf, fysiek en mentaal, en dan volgt dat lijf wel. (Ja, ik heb nu drie keer na elkaar ‘doel op zich’ geschreven, maar dat komt omdat ik ook stilaan wat vergeetachtig word).
Het is noch het één, noch het ander. Kinderen hebben (of om het even wat in het leven) is nooit het eeuwige instagram-moment, maar ook niet alleen maar dat plakkerige nooit-klaar-en-altijd-moe. Ja, ik weet het. Er zijn veel dagen dat je al om 4 uur wakker bent en al voor 7 uur vier poepluiers hebt verschoond en dat het lijkt alsof je enkel maar was weg werkt, dingen van de grond schraapt, eten maakt dat toch uitgespuwd wordt en koude koffie drinkt. Dat is allemaal waar. En nee, kinderen zijn in het echt zelden zo charmant als op een ander of op een foto van een ander. Maar ze zijn echt en warm en ze zeggen grappige dingen en ze hebben warme lijfjes en je mag er boeken aan voorlezen. Dat is ook allemaal waar. Dus stop met je fantasieën over een kinderloos leven waarin alles groots en meeslepend is en niets plakt en je je ’s ochtends tenminste een mens voelt en indien niet: dat je dan gewoon nog wat kan slapen of warme koffie drinken. Of fantaseer er op los als dat helpt. Maar blijf ook gewoon daar, bij hen. En probeer beide kanten te zien.
Hou de Man in ere. Ik weet het, hij is weinig speels en een beetje streng en hij ruimt altijd op en verwacht dat je dat ook de hele dag doet. En hij is iets minder aaibaar dan je zou willen. Maar het is geen flierefluiter, en we weten allemaal hoe het is afgelopen met mister Flierefluiter. De Man is er, hij doet zijn best op allerlei onzichtbare manieren (want dat is net zo mooi aan ‘m, hij doet wat moet gebeuren zonder een schouderklopje te verwachten). Hij zorgt voor je, hij is meestal redelijk en meestal in voor een gesprek of samen koffie drinken. Hij is een goed mens, dat weet je best. Hij kan best onbuigzaam lijken, maar hij is een Man uit één stuk.
En tot slot: zelfs nu zie je al dat het leven zijn stroom volgt en dat het één tot het andere leidt en dat er een tijd is voor alles en dat je hulp krijgt uit onverwachte hoeken op momenten dat je het nodig hebt, dus vertrouw daar maar op. En stroom maar mee tot hier & nu, een dag met een appeltaart in de oven.

Liefs.
Je 80-jarige zelf

Deze oefening is gebaseerd op het programma ‘The Artist’s Way’ en kan je ook terugvinden in de Zsazsalmanac van 2020, en die ligt binnen drie dagen in de winkel! De resultaten van de oefeningen delen op instagram? Gebruik #theartistswayonline !

Heb je altijd al zin gehad om een boek te schrijven, je rolschaatsen weer onder te binden, te gaan schilderen, tekenen, koken, moestuinieren, …?
Wil je al lang je baan opgeven en je eigen bedrijf starten?
Ben je door al het zorgen voor anderen vergeten wat je ook alweer zelf wil?
Dan is The Artist’s Way een leuk programma, waarin je aan de hand van opdrachten, denk- en schrijfoefeningen en activiteiten je inspiratie (her)vindt, het contact met jezelf herstelt, je dromen weer in beeld krijgt en concrete stappen zet om te leven vanuit je creativiteit.
Daarvoor zet je drie mechanismen in  werking: op het spoor komen van wat je hart doet zingen, je innerlijke criticus genadeloos ontmaskeren en in beweging komen aan de hand van kleine stappen.

Meer leuks?
Op 12 december geef ik een introductieworkshop bij Hart in Haarlem.
Op 9 januari start daar een volledige reeks van 12 lessen.
En voor al wie er thuis zelf mee aan de slag wil: zet je op de wachtlijst voor de online cursus!
En neem een kijkje op: @theartistswayonline

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie