De kerstvakantie komt eraan (10 tips)

De kerstvakantie komt eraan!
Stiekem was het nooit mijn favoriete vakantie. Toen ik nog geen kinderen had, was het een soort oase van veel eten, tijd met familie, gezelschapsspelletjes, series kijken, hangen. Op zich allemaal leuke dingen, maar niet veertien dagen lang. Alles gaat een keer vervelen. Zelfs de dvd’s van ER (ja, we spreken hier over het pre-Netflix-tijdperk).

Intussen heb ik kinderen. En heb ik me ook gerealiseerd dat je het beter wat kan voorbereiden. Als ouder heb je immers de verwachting even lekker niets te moeten doen, maar je kind heeft gegarandeerd de verwachting dat er allerlei leuke dingen gaan gebeuren. Om teleurstellingen aan beide zijden te vermijden: enkele tips!

 1. Boek een oppas!
  Op woensdag ben ik thuis met de kinderen. Ik vind die dag altijd ontzettend druk en chaotisch. Toen de voorbije woensdag mijn man om 17u binnenkwam, had ik niet alleen de tweeling keurig gewassen en in pyjama en het eten voor ’s avonds voorbereid, maar ik had óók knallende hoofdpijn en zin in niets meer. Dus zei ik dat ik de was moest doen (wat ik al gedaan had) en ging ik stiekem tien minuten alleen op bed liggen.
  Anyway.
  Als ik me zo voel na een woensdag, voel ik me vast ook zo na elke dag van de kerstvakantie. Dat betekent dus dat ik voorzorgen moet nemen. Ik ben zelf introvert en wat tijd voor mezelf is voor mij van levensbelang. Daar knap ik totaal van op. Ik heb dus even gecheckt welke dagen ik alleen ben met de kinderen, en op die dagen neem ik telkens twee uurtjes oppas zodat ik iets voor mezelf kan doen en even kan opladen. Dat is luxe, ik weet het. Mijn oppas vraagt 7 euro per uur. Dat betekent dus dat ik een paar dagen 14 euro ga betalen om gewoon even tijd te hebben voor mezelf. Dat lijkt heel decadent, maar ik beschouw het als een goede portie zelfzorg. Iemand anders neemt misschien een massage, ik koop tijd en alleen-zijn. En het scheelt weer op de uitgaven aan pijnstillers.
 2. Plan afspraken in
  De kerstvakantie is voor ons de week waarin we eindelijk een keer afspreken met die lieve vrienden die heel ver wonen en waarin we de buren uitnodigen voor een kaasfondue-avond. Die afspraken geven wat structuur aan de dagen, want er moeten boodschappen gedaan worden, opgeruimd en gekookt worden. Maar ik ga ook even met de kinderen bekijken met wie zij willen afspreken. Het lijkt vrij dom om er vrijwillig nog een kind bij te nemen, maar meestal is een speeldate veel makkelijker dan zelf de hele tijd voor entertainment te zorgen.
 3. Voer een ritueel in
  We zijn een nieuw samengesteld gezin. Eén van de eerste rituelen die we met elkaar maakten, was filmavond. Nu waren mijn jongens opgegroeid zonder tv, en het feit dat mijn Man een groot exemplaar had, (een tv dus), maakte hem natuurlijk al de ideale nieuwe papa. De avonden waarop we samen een film kiezen en ons met dekentjes en donzen en snacks installeren, zijn echt heerlijk. Het kiezen van een film is trouwens een prima oefening in onderhandelen en samen een besluit nemen. Intussen hebben we er twee kleintjes bij. Voor de grote jongens is de filmavond die start als de meisjes in bed liggen, een echte for-old-times-sake.
 4. Ga elke dag even naar buiten
  Tijdens de donkere dagen is het vaak weinig aanlokkelijk om naar buiten te gaan, maar het is wel goed en gezond dat elke dag wel even te doen. Vaak helpt het mijn kinderen om een doel te hebben: een kaart gaan kopen voor oma. Een oliebol gaan eten bij het kraampje (en dan natuurlijk een ommetje maken). Een lichtjeswandeling maken in de stad of door het dorp. Een sterren-zoektocht (hoeveel lichtgevende sterren kunnen we tellen achter de ramen in de buurt?).
 5. Kook iets vies
  We hebben het dagelijkse leven zo georganiseerd dat we allebei meestal om 17u thuis zijn. Dat is luxe. Maar ook een keuze. Van 17 tot 20u is het spitsuur. Er wordt gekookt, gegeten, Sesamstraat gekeken, flesjes gedronken, een bad of een douche genomen, gelezen, en iedereen het bed in. Voor ik kinderen had was ik echt de perfecte ouder. Ik zou elke dag samen met mijn kinderen koken zodat ze al vroeg leerden helpen en meteen ook wat info kregen over gezonde voeding enzo. TJA. Dat voornemen is gesneuveld in het spitsuur. Life happened.
  De kerstvakantie is echter de ideale periode om samen iets vies te koken. Mijn jongste zoon kreeg van de Sint vorig jaar het Gruffalo-kookboek. En mijn oudste zoon kreeg het Poep-kookboek. Dus wij gaan samen een lekkere drol maken of een oven vol kikkermuffins.
  Hierbij de gegevens van de boeken. Ik zet bewust GEEN linkje naar bol.com, omdat ik absolute fan ben van de echte boekhandel waar je naar toe kan en lekker kan snuisteren. Als iedereen bij BOL of elders online koopt, dan staat die heerlijke kinderboekenwinkel hier binnenkort leeg. Vandaar.
  Julia Donaldson. Gruffalo-taart en andere recepten. 24 recepten uit het donkere bos. Lemniscaat. 2016.
  En: Annelie Ansingh, Het grote poepkookboek. Hoogland & van Klaveren, 2015.
 6. Doe iets apart met elk kind
  Misschien heb je één kind. Dan mag je deze tip overslaan. Wij hebben er vier. Dat ging zo. Ik had er twee, en in de romantiek van het nieuw-samengesteld-gezin, dachten we een poosje na over wel of niet nog een baby erbij. Het licht ging op groen en toen kregen we een tweeling en moesten we ons huis verbouwen en een nieuwe auto kopen (terwijl we net een nieuwe auto hadden gekocht – ik was toen net zwanger en ben kotsend mee naar de garage gegaan – hadden we maar gewacht op de eerste echo).
  ANYWAY. Vier dus. Je hebt de neiging ze toch wat te behandelen als een ‘meute’. Als een categorie. Kinderen versus ouders. Maar ze zijn allemaal apart ook iemand en ze leven helemaal op als je een keer apart iets gaat doen met elk van ze. Dat vraagt wat organisatie, maar je creëert herinneringen voor de eeuwigheid. Wat dacht je van een gebakje gaan eten en thee gaan drinken met je bijna-tienerdochter? Lekker samen iets moois uitzoeken met je zoon? Samen een museum bezoeken? Hier is het belangrijk geen activiteit te kiezen die leuker is met meerdere kinderen. Je kan wel naar een binnenspeeltuin gaan, maar dan zit jij als ouder te lijden aan een tafeltje terwijl je kind alleen de jungle in moet. Ook niet alles.
 7. Houd veertien dagen lang een child cave aan
  Je kent de man cave? De child cave is een variant. Enkele kerstvakanties geleden mochten mijn jongens de werkkamer van de Man innemen. Dat was toen nog de grootste kamer in het huis (pre-verbouwing voor de tweeling). Ze mochten daar spelen en alles mocht blijven staan. Dat betekent dat er een vernuftig bouwsel kwam van een houten treinspoor en een lego-treinspoor, een knikkerbaan, een half legodorp, … Spelen is nu eenmaal leuker als je weet da je niet vanavond maar pas binnen veertien dagen moet opruimen.
 8. Doe vrijwilligerswerk
  Dit is een tricky tip, want weinig organisaties zitten echt te wachten op een gezin dat hen eenmalig even voor de voeten komt lopen. Maar in de kerstperiode is er ook wel meer te doen op sommige plaatsen. Zo gingen we een keer dessertjes brengen voor het kerstfeest in een centrum met minderjarige niet-begeleide vluchtelingen. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt en ik vraag me nog steeds af of de uitvinder van het woord ‘gelukszoeker’ ooit in dat centrum is geweest. Als jongere ging ik in de kerstvakantie wel eens helpen bij Poverello in Brussel. Je kan ook honden uitlaten bij het asiel met de kinderen. Of iets anders, voor een ander. Overleg wel heel goed of jullie (eenmalige) hulp echt hulp is, of dat je eerder in de weg loopt.
 9. Trip down memory lane
  Weet jij waar je ouders zijn opgegroeid? Waar ze naar school gingen? Hun eerste liefje kusten? Hun eerste biertje dronken? Ik heb als kind nog op toilet gezeten samen met een haan, buiten bij het boerderijtje van mijn grootouders. Dus ik heb wel een beeld van waar mijn vader is opgegroeid. En ook logeerde ik wel eens in het bed van mijn moeder bij mijn andere grootouders. Daar kreeg ik ’s ochtends pannenkoeken of spek. Mijn moeder had het maar goed gehad als kind, vond ik dan.
  Maar mijn kinderen zullen geen idee hebben van waar ik opgroeide, tenzij ik ze daar eens mee naar toe neem. Is dat belangrijk? Op zich niet. Maar is het fijn om te delen waar je vandaan komt, je oude school te tonen, het plein waar je snoepjes at, de weg die je altijd fietste, … ? Op zich wel. Je deelt iets van jezelf, ze krijgen beelden bij hoe het was toen jij zo oud was als hen. Dat is op zich best fijn om mee te geven.
 10. Leesuurtjes
  Elke dag een vast leesuurtje invoeren. Met lagere school-kinderen kan dat. De ouders een boek, de kinderen een boek.
  Onze kleinste kindjes zijn 1, en die lezen ook al graag. Zelden vind ik gezin zijn zo leuk, als wanneer de oudste in een dikke Harry Potter verdiept is, de tweede Donald Duckjes leest en nummer drie en vier vechten om plek op mijn schoot om Paco en Vivaldi te lezen.

O jee. De tips zijn op en ik wou ook nog aanraden iets magisch te doen. Zoals een uitstapje naar het Amsterdamse Lichtfestival, een winteravond in Bokrijk of simpelweg een fikkie stoken in een vuurkorf en warme chocomelk drinken.

Fijne vakantie. En een heel mooi 2020.

In 2020 stuur ik een maandelijks mailtje rond een bepaald thema. In januari is dat je veilig voelen, zodat je creatief kan zijn. Als je hieronder je e-mailadres invult, krijg jij mijn mailtjes ook!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

3 reacties op “De kerstvakantie komt eraan (10 tips)”

 1. idd …
  goed dat je daar eens expliciet op wijst …

  overigens keken wij ook rond in december, voor vrijwilligerswerk met ons gezin, ook bij Poverello. wat is jouw ervaring daar? de katholiek-heid van de website heeft mij tegengehouden, eerlijk gezegd. gaat het er in ’t echt zo katholiek aan toe ? want dan zou ik dat niet met mijn pubers willen doen, zou zonde zijn …

  1. O, ik zie dit nu pas. Ik heb bij Poverello mee gewerkt. Vond het als pubermeisjes wel spannend destijds tussen de (vaak dakloze) mannen die het wel fijn vinden dat hun soep eens uitgeschept wordt door een jong ding. 🙂
   Merkte destijds niet zo veel van dat katholieke. Het was vooral heel basic. Present zijn, bij de mensen. Een praatje maken. Een kop soep uitscheppen. Hands on.

Geef een reactie