Geluk in Haarlem

Geluk was voor mij altijd een fase verder dan waar ik op dat moment was. Zat ik nog op de middelbare school, was ik ervan overtuigd dat geluk zou komen als ik eenmaal op de universiteit zou zitten. Op de universiteit zou geluk er pas echt zijn als ik een tweede studie zou doen. Toen ik op kamers zat, dacht ik pas echt gelukkig te zijn als ik zou gaan samenwonen. Toen ik samenwoonde in een huurhuis, zou ik pas echt gelukkig zijn met een koophuis. En daarna de baan. En het kind. En nog een kind. En toen ik geen partner meer had, zou ik pas echt gelukkig zijn als ik die weer had. En zo ging het maar door.

Op een dag zat ik thuis met een pasgeboren tweeling en ik had werkelijk alles om gelukkig te zijn. Een huis in het heerlijke Haarlem. Kinderen. BABY’S (twee). Een partner. Geen noemenswaardige zorgen. En toch waren er nog steeds ups en downs en legde ik het geluk altijd nog een halte verder. Als die zwangerschapkilo’s verdwenen zouden zijn bijvoorbeeld. Of als ik 5 km zou kunnen hardlopen. …

En toen kwam ‘The Artist’s Way’ op mijn pad. Letterlijk. Het stond in het rek bij een boekhandel, en ik ‘moest’ het kopen. Ik deed het programma dat bestaat uit in beeld krijgen waarin je vast zit, ontdekken waar je blij van wordt én kleine stappen zetten. Die combinatie maar vooral de kleine stappen bleken de sleutel te zijn om dat geluk van een halte verder te kunnen aanraken. ‘Zoals dat zo vaak gaat in het leven zet deze kleine verandering uiteindelijk een hele keten van gebeurtenissen in gang‘, lees ik in Kaizen, een boek over elke dag wat meer magie in je leven, van Anne Sólyom. Zo ging het bij mij ook. Ik zette elke dag kleine stappen, en plots had ik een kantoortje gehuurd in de mooie Vijfhoek, mijn baan opgegeven, een KVK-nummer gevraagd, mij ingeschreven voor allerlei cursussen die ik nooit mocht volgen van mijn baas en twee bedrijven gestart. Met The Tiny Office (thetinyoffice.com) werk ik vanuit Deep Democracy aan echte gesprekken, inclusieve en gedragen besluiten, vruchtbare conflicten en authentieke verhalen. Met The Artist’s Way online neem ik mensen mee in dat mooie transformatieve programma van Julia Cameron. En ik schrijf, als freelance journaliste. Want ook dat doe ik graag.

Natuurlijk zou het handig zijn als ik elke maand mijn huur makkelijk kan betalen, als mijn kinderen doorslapen, als mijn man me elke week mee uit eten zou nemen en dagelijks een bos bloemen meebracht, als ik alleen maar leuke opdrachten had en als de zon elke dag scheen, maar ik ben gestopt met geluk een halte verder te leggen. Hier en nu. Hier en nu. 

Zondag doe ik mee aan de Geluksroute in Haarlem. Wat een heerlijk idee is het ook!
Ik ben van 13 tot 15u op mijn kantoortje in de Vijfhoek te vinden, en je bent van harte welkom voor een uit-zoom-schrijfoefening. Waarmee je in beeld zal krijgen waar het echt om gaat en dat geluk echt geen halte verder ligt. Het is een kwestie van hier en nu. Er is koffie en thee en iets lekkers en je kan doorschuiven naar mijn buren, want die hebben wijn en muziek.

Neem een kijkje op https://geluksroute.nu/editie/haarlem2020.

Zie ik je zondag?

 

P.s. Tip: ga ook eens langs bij deze geluksbrenger! https://geluksroute.nu/editie/haarlem2020/geluksbrenger/judith-van-der-wildt

P.s. En dit is mijn prachtige buur-nachtegaal: https://geluksroute.nu/editie/haarlem2020/geluksbrenger/jente-witte 

 

 

 

Geef een reactie