Faciliteren voor professionals

Werken met groepen is een vak apart

Je bent een kundige professional, goed in je vak. Als vanzelfsprekend verwacht je van jezelf óf wordt er van je verwacht dat je binnen je vakgebied ook met groepen werkt. Misschien moet je vergaderingen leiden, training geven of een proces begeleiden.

Helaas wordt vaak vergeten dat het werken met groepen een vak apart is. Het is niet omdat je alles weet over onderwijsvernieuwing, dat je ook in staat bent daar met een groep van twintig mensen een zinvolle meeting over te begeleiden. Het is niet omdat je een geweldig programma hebt uitgewerkt rond intuïtief eten, dat je een groep kan meenemen in het thema op een veilige en fijne manier.

Faciliteren is een aparte vaardigheid. Een vaardigheid die je kan leren. Slechts weinig mensen kunnen het immers van nature, en zelfs als je het van nature kan, is het belangrijk aan zelfreflectie te doen en af en toe feedback te vragen.  Je hebt immers de verantwoordelijkheid te zorgen voor veiligheid in jouw groep, je zal sowieso moeten omgaan met weerstand, je wil mensen niet onbewust beschadigen of laten beschadigen, je wil werken met wat er leeft en echt intunen op jouw groep.

Door middel van het programma ‘faciliteren voor professionals’ kan je jezelf toerusten om met groepen van mensen te werken.

Mail mij op Hade@thetinyoffice.com als je wil deelnemen aan het programma.

voordelen op een rijtje

CONNECTIE

wekelijks diepen we een thema uit

OEFENING

je krijgt de kans te oefenen

FEEDBACK

je krijgt feedback op de oefenmomenten

PRAKTIJK

ik kijk mee naar een meeting uit jouw praktijk

WERKBOEK

je krijgt een handig werkboek met tools

Is dit…

HERKENBAAR VOOR JE?

‘Een (online) groep leiden is echt zo’n grote kunst! En hoe jij dat vorig jaar in juni/juli deed: dat heb je zo fantastisch gedaan. Daarna heb ik het niet meer zo warm, kundig, veilig, open, verbindend en persoonlijk meegemaakt. Het was terugkijkend de perfecte combinatie tussen persoonlijke en kundig/professioneel, hoe je dat organiseerde en leidde toen.’

— Jantine

‘Bijzonder hoe je zoom meetings met onbekenden kan omtoveren in liefdevolle plekken om dingen te delen.’

— Liesbeth

‘Fascinerend hoe je aandachtig luisterend aanwezig bent bij wie spreekt en tegelijkertijd kan uitzoomen om daarna helder te benoemen wat er leeft in de groep, welke thema’s en behoeften er spelen.’

— Marie

‘Hade verzorgde een dag met ons team bestaande uit docentonderzoekers en leraaronderzoekers. Ze gaf niet zozeer een training, maar maakte het voor ons mogelijk elkaar op een dieper niveau te ontmoeten, de olifant in de kamer welkom heten en te luisteren naar wat deze ons te vertellen had. Daarbij putte Hade op intelligente, fijngevoelige en tactvolle wijze uit de rijke bron van Deep Democracy, een manier van met elkaar in gesprek komen die stamt uit de tijd van de waarheidscommissies in Zuid-Afrika.

We legden met elkaar de onuitgesproken status- en machtsverschillen bloot die leraren belemmeren en docentonderzoekers privilegiëren. We spraken ons commitment uit om ons steeds te blijven openstellen voor de minderheidsstemmen in onze groep en die te laten klinken. Hade is een fijnbesnaarde, krachtige vrouw die ons met zachte maar trefzekere hand in dit proces begeleidde. Vooraf nam ze ruim de tijd voor een diepgravend voorgesprek. Ik kan elk team dat op zoek is naar diepere verbondenheid, van harte aanraden een dag met Hade de hei op te gaan’

— Hester Ijsseling

Even hardop denken

Hoe zou het zijn als …

  • je je als facilitator kan ontwikkelen in een kleine, vaste groep?
  • je vijf meetings kan bijwonen waar telkens een facet van het faciliteren behandeld wordt?
  • je een werkboek krijgt waarin je niet alleen uitgenodigd wordt om te reflecteren, maar waarin je ook tools en toelichting aangereikt krijgt zodat je een goede gids hebt voor je eigen praktijk?
  • Je een aantal checklists krijgt waarmee je je snel kan voorbereiden op een meeting en je ook na elke meeting kan evalueren zodat je kan bijsturen?
  • je in een veilige omgeving kan oefenen en feedback krijgt?
  • je de kans hebt feedback te krijgen op een meeting uit je eigen (professionele) praktijk?

De cursus ‘faciliteren voor professionals’

(editie maart – april 2022)

CLAIM JE PLEKJE voor €899 (dit is incl. BTW – voor deelnemers uit België wordt de BTW verlegd)

Hiervoor krijg je een werkboek, vijf meetings van 2,5 uur, ik volg een meeting van jou en geef je feedback in een 1-op-1 sessie van minimum een uur (waarin je ook ruimte hebt om je vragen te stellen). Er zijn maximum 9 plaatsen.

Inschrijven kan via e-mail: Hade@thetinyoffice.com

De betaling verloopt via een factuur. Vermeld de facturatiegegevens van je betalende werkgever of van je eigen bedrijf. Je bent ingeschreven als de betaling is voldaan. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

BIO

De training wordt gegeven door Hade Wouters, van de Tiny Office – werkplaats voor transformatie.
Hade is organisatieadviseur en gecertificeerd Deep Democracy-facilitator.
Naast haar werk als adviseur, trainer en facilitator, werkt ze regelmatig als journaliste , host ze een podcast en geeft ze online cursussen rond (intuïtief) schrijven, storytelling en persoonlijke ontwikkeling.