Matrescence

Tussen de liefde en de leegte

5u30

Ik zet mijn pc aan. Mijn hoofd is warrig. Ik neem een slokje koffie, probeer mezelf te dwingen wakker te worden en aan het werk te gaan. De ochtenduren te benutten die ik in de corona-periode zo ben gaan waarderen.

7u00

Goedemorgen! De ochtendclub start. Vandaag start ik met een groep van zeven deelnemers een proces rond het temmen van hun innerlijke criticus. Ik vind deze ontmoeting zo bijzonder. Ik geniet van het kennis maken met mensen, het horen van hun stemmen, het luisteren naar wat ze willen delen.
Ondernemen is soms een kluwen voor me met ook vaak veel zorgen. Krijg ik alles klaar? Kan ik de rekeningen betalen?
Maar op momenten als deze voelt het zo simpel. Het is gewoon een manier om te doen wat ik graag doe en goed kan.

08u05

Haast maken. Ik fiets naar huis. Heb gelukkig wel al koffie gehad maar nog niet ontbeten.
Maar om 8u30 begint de school vandaag (yes, Noord-Holland begint op 17 augustus) en we kunnen maar beter op tijd zijn.

08u45

Ik kom thuis. De oppas komt voor de meisjes. Janne is verdrietig. Ik merk dat haar schoenen te klein zijn geworden. Ik neem andere schoentjes en zet op het mentale to do-lijstje dat ik schoenen met haar moet kopen. Ze zit huilend op mijn schoot. Ik probeer koffie te drinken, koffie te maken voor de oppas. Ontbijt sla ik maar eens over, besluit ik. Geen idee hoe ik dat voor elkaar moet krijgen, met een hangerige huilende tweejarige op mijn schoot. Intussen blijkt ook dat de kat mankt en is de andere tweejarige de tuin in.

09u15

Douchen. Was insteken. Andere was in de droger. Intussen appje sturen. Iets vertellen in de stories van mijn insta. Spullen pakken. De rommel thuis negeren. Naar mijn kantoortje.

09u45

Ik krijg een bericht van iemand die ik niet ken op instagram. Dat ze me gaat ontvolgen, want ik ben zo negatief over het ouderschap.

Ik schrik. Ben ik zo negatief?
Ik probeer eerlijk te zijn over het ouderschap. Over hoe het mij naar alle kanten trekt en het een onmogelijke puzzel is de behoeften van iedereen in ons gezin goed in beeld te krijgen en adequaat te beantwoorden, terwijl ik tegelijkertijd in het eerste jaar van mijn eigen onderneming zit, we een huishouden runnen en ik liefst ook nog iets van beweging en ontspanning wil hebben.

Ik krijg een appje van een vriendin die ik zaterdag gezien heb. Ze schrijft dat ze schrok van de intensiteit van mijn grote gezin.
Ik denk terug aan de voorbije dagen.
Aan zaterdagochtend met de jongens naar de binnenspeeltuin zodat ze hun energie kwijt konden.
Aan zaterdagmiddag oppas inschakelen zodat ik met een vriendin kon gaan lunchen. Maar toch elk half uur even denken: ‘zou het wel lukken thuis?’.
Aan zaterdagmiddag samen met zijn allen zwemmen bij het Wed.

Aan daar maar wat eten want geen tijd en energie meer om boodschappen te doen en te koken, en dat knagende gevoel dat een pannenkoek als avondmaal misschien niet echt alles is, onderbroken door een wespeninvasie.
Aan ‘s avonds gesloopt in bed liggen om 20 uur.
Aan me weer uit bed hijsen om nog rummikub te spelen met de man en de oudste. Ik verlies telkens, ik kan eerlijkgezegd niet meer denken ‘s avonds.

Enzovoort enzovoort.

Een paar uur uit mijn leven
En er zit al zo veel in dat ik ook bij andere vrouwen herken. Al maanden ben ik bezig met het ontwerpen van een traject rond moederschap.
Een traject in een kleine groep, bestaande uit twee ‘lessen’ en een meeting per week.

Elke week een ander thema.
Het was een puzzel. Want ik wou het niet te duur maken, en tegelijkertijd moet ik er natuurlijk tijd in kunnen stoppen.

Ik wou graag een langer traject creëren, maar dat maakt de drempel ook weer zo hoog.

Dus ik puzzelde. En eindelijk is er dit:

Matrescence

Tussen de liefde en de leegte (*). Matrescence is een term die ‘de geboorte van een moeder’ betekent, als overgang, met alle veranderingen die er bij horen, zoals hormonale veranderingen, fysieke, emotionele, sociale, veranderingen in je relatie, …

Wat?

We starten in de week van 28 september. In die week komen er twee opdrachten binnen een bepaald thema in de online omgeving. Op zondagavond van 20u30 tot 22u is er een online meeting.

Een cirkel.

Een plek waar principes gelden:

keeping secret – wat er gezegd wordt blijft tussen ons

holding space – we geven elkaar echte aandacht – geen ongevraagde tips of adviezen

sisterhood – een onvoorwaardelijk verbond tussen vrouwen – we zijn er voor elkaar

Je meldt je aan voor vier weken met cirkels op 4 oktober, 11 oktober, 18 oktober en 25 oktober. Na vier weken kies je: ga je verder of komt jouw plekje beschikbaar voor een andere vrouw?

De instapprijs is €120 euro (inclusief BTW)
Een tweede, derde, vierde, … reeks start je aan €100.

De thema’s van de eerste vier weken zijn:

Matrescence – de geboorte van een moeder

Wie ben ik nu ik niet meer ben wie ik was?

Mijn lijf & ik

Tijd voor mezelf

Praktisch

We doen dit om eerlijk te kunnen zijn met elkaar, over dat moederschap.
Om bepaalde thema’s uit te diepen.
Om verbinding te voelen en te voeden.
Om onszelf terug te vinden of onze ‘nieuwe’ zelf beter in beeld te krijgen.
Om daar uiteindelijk meer comfort door te krijgen, in het moederschap, in ons leven.
En dat betekent ook: comfortabel zijn bij wat niet goed gaat. Mild zijn naar jezelf en anderen. Goed voor jezelf zorgen. Meebewegen met de ups en de downs.

Vragen zijn uiteraard welkom. Liefst via whatsapp: 0031 6 30 25 24 93.

Inschrijven kan door mij te mailen op  Hade@theartistswayonline.com.

Er zijn maximum acht plekjes beschikbaar.

Momenteel is de cursus volzet.
Wil jij op de wachtlijst voor als er een plekje beschikbaar komt?
Mail me dan!